lannoitus

Lisää kohteesta Hortensiat

Laji: Hydrangea
Heimo: Hydrangeaceae
 

Hortensian kukkimisaika on pitkä.  Se tekee suuria kimppuja, joissa on runsaasti pieniä kukkia varhaiskeväästä lähtien. Suosittu ja kestävä kasvi sekä kukkapenkissä että ruukussa.

Useimmat lajit kuuluvat macrophylla-ryhmään. Kukkatyyppejä on kaksi. Toisessa on suuret, lähes ympyrän muotoiset kukat. Sitä voidaan käyttää aitana ja sen ominaisuuksiin kuuluu, että se voi vaihtaa väriään maan pH-arvon mukaan. Toisen tyypin kukat ovat litteämpiä, avoimempia ja viehättäviä. Se kasvaa noin 1,5 metrin korkuiseksi je levyiseksi.  

Toiseen ryhmään kuuluvat hydrangea quercifolia, jonka lehdet muistuttavat tammenlehtiä ja kukat ovat valkoisia, hydrangea arborescens, eli pallohortensia, jolla on valkoiset, munanmuotoiset kukat ja paniculata hydrangeas eli japaninhortensia, esim. mintunvärinen Limelight. Yksi laji on köynnöshortensia hydrangea petiolaris, jonka valkoiset kukat kukkivat kesällä ja joka voi kasvaa 15 metrin korkuiseksi. 

Kuinka hortensia istutetaan
Hortensiapensas viihtyy puiden alla, yleisesti ottaen viileässä ja osittain varjoisassa paikassa, jossa maaperä on kosteaa ja hyvin vettä läpäisevä.
Istutuksen jälkeen lisätään säännöllisesti katteeksi runsaasti orgaanista ainetta sisältävää katetta, esim. puutarha- tai lehtikompostia.

Hortensian kukkien väri ei riipu pelkästään lajista, vaan maaperän happamuudesta. Mitä emäksisempää maa on, sitä enemmän kukkiin tulee vaaleanpunaista väriä ja mitä happamampaa maa on, sitä enemmän kukkiin tulee sinistä väriä. Valkoisiin kukkiin maan pH-arvo ei vaikuta. Sinisten kukkien väri säilytetään sinisenä istuttamalla ne happamaan maahan tai lisäämällä sekoitetta, joka on kehitetty tarkoitusta varten. Sitä voi ostaa puutarhakaupoista. 

Kuivina ajanjaksoina hortensiaa on kasteltava riittävästi. Sadevedellä kastelu on paras vaihtoehto, sillä hanavesi saattaa tehdä sinisistä kukista vaaleanvioletteja tai vaaleanpunaisia. 

Hortensiasta on huolehdittava poistamalla kuolleet kukat ja varret ympäri vuoden. Kuolleet kukat voidaan poistaa kukkimisajan jälkeen, mutta jos ne jätetään paikoilleen, ne suojaavat nuppuja pakkaselta.

Hortensia kukkii edellisen vuoden versoilla, joten leikkaaminen on paras tehdä talvella tai varhain keväällä. Poista kaikki vanhat varret jotta uudet pääsevät kasvamaan. Huonossa kunnossa olevia kasveja voidaan myös uusia leikkaamalla kaikki rungot, mutta silloin se ei kuki ennen kuin seuraavana vuonna. Hydrangeas paniculata ja arborescens kannattaa leikata raskaalla kädellä keväisin. 

Hortensian lisääntyminen
Voit ottaa kesällä puoliksi kasvaneita istukkaita, jotka juurtuvat muutamassa viikossa. Sijoita ruukut lämpimään paikkaan esim. ikkunan eteen. Lehdet leikataan vaakasuoraan haihtumisen vähentämiseksi.