lannoitus

Lisää kohteesta Isopuksipuu

Laji: Buxus
Heimo: Buxaceae


Istutus: Puksipuu
Puksipuu viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa ja kestää tuulta. Se kasvaa kaikenlaisessa maaperässä, kunhan se ei ole vesiperäistä. Buxus Hansworthiensis -lajiketta lukuun ottamatta puksipuu on kuitenkin hidaskasvuinen.

Puksipuu pidetään muotopuuna leikkaamalla puutarhasaksilla tai erityisillä muotoon leikkaamiseen tarkoitetuilla saksilla. Varret voidaan leikata raskaalla kädellä myöhäiskeväällä kasvun edistämiseksi.

Todelliseksi ongelmaksi on muodostunut puksipuun lehtihome vahingoittaa lehtiä ja runkoa ja saattaa tappaa kasvin. Saattaa olla, että puutarhaasi tarkoittama kasvi on saanut tartunnan, joten Royal Horticulturel Society suosittelee eristämään kasvin kolmeksi viikoksi ennen istutusta sen varmistamiseksi, ettei kasvissa ole tartuntaa. Jos tartunta havaitaan, tartunnan saaneet kasvit on tuhottava. Jos kyseessä on kuitenkin aikuinen kasvi, jonka haluat säilyttää, siitä on leikattava tartunnan saaneet osat, puhdistettava sen alla oleva maa ja käsiteltävä sienentorjunta-aineella. 

Sesonki: Puksipuu
Itse kasvi on vaatimaton, sen lehdet ovat pieniä, soikeita ja parilehtisiä. Pienet keltavihreät kukat eivät ole erityisen näyttäviä. Siitä huolimatta puksipuut ovat puutarhassa hienoja, sillä ne voidaan leikata muotoon muistuttamaan mitä tahansa pyramideista riikinkukkoihin.

Puksipuukasvit antavat puutarhalle muodon, niistä voidaan muodostaa aitoja ja osastoja ja ne voidaan leikata astioihin korkkiruuvin muotoisiksi tai pyöreiksi palloiksi, jotka esim. "vartioivat" portteja.

Buxus Suffruticosa pieninen hyvinmuodostuneine lehtineen soveltuu erinomaisesti mataliin aitoihin ja kukkapenkkien raamiksi. Variantteja on useita, esim. monivärisiä lehtiä kuten valkoreunaisen Aureovariegata, kompakteja kuten Compacta, joka muodostaa kumpareita, matala ja kapea Graham Blandy ja Buxus balearica, jonka lehdet ovat suuret ja pyöreät.  

Puksipuiden lisääminen 
Puolipuutuneita puksipuun pistokkaita voi ottaa kesällä. Ne juurtuvat helposti hiekkaisessa tai soraisessa maassa, joten jos kärsivällisyyttä riittää, oman aidan tai kukkapenkkien raamit voi kasvattaa omista pistokkaista.