lannoitus

Lisää kohteesta Kaali

Laji:Brassica oleraceae
Heimo:Brassacaceae


Istutus: Kaali
Kaali on helppo kasvattaa, mutta se vie paljon tilaa noin 6 kuukauden ajan, joten se ei sovellu pieneen puutarhaan. Kaali viihtyy aurinkoisessa ja suojaisessa paikassa ravinteikkaassa maassa. Lannoite on paras lisätä viikkoa ennen istutusta.

Paras tulos saadaan istuttamalla kaalit paikkaan, jossa on aiemmin viljelty herneitä ja papuja, jolloin ne voivat hyödyntää maahan tullutta typpeä. Myös kalium ja fosfori ovat hyödyllisiä kaalille.

Kylvä kaalinsiemenet kylvö- tai vastaavalle alustalle, joka voidaan jättää ulos tai panna suoraan maahan. Perinteisesti kaalit kylvetään kasvilavalle ja istutetaan paikalleen, ei tilan säästämiseksi vaan siksi, että on paljon helpompaa kylvää ne 30–45 cm:n välein lajista riippuen. Tarkan istutusvälin näkee siemenpaketista. Maa on ensin valmisteltava haravoimalla. Siemenet istutetaan 1 cm:n syvyyteen.

Keväällä korjattava kaalisato kylvetään loppukesästä ja istutetaan alkusyksystä. Kesäkaali kylvetään aikaisin keväällä, suojellaan kylmältä alkukesään asti ja istutetaan keskikesällä. Talvikaali voidaan lopulta kylvää myöhäiskeväällä ja istuttaa loppukesästä. 

Möhöjuuri voi runnella juuria ja johtaa kasvin kuolemaan. Kalkin lisääminen istutuskoloon antaa hyvän suojan sitä vastaan. Kaalimadot ja kaaliperhoset voivat vaivata kasveja. Tiivis verkko kasvien yllä estää niitä munimasta ja auttaa välttämään ongelman. Toukkia ja munia voi poistaa käsin. Myös toukat voivat aiheuttaa vaurioita. Harso jokaisen kasvin tyven ympärillä auttaa suojaamaan niiltä.

Kuoki säännöllisesti rikkaruohot kasvien ympäriltä ja kastele niitä riittävästi kuivina kausina, jotta kasvu ei pysähdy. Nestemäistä lannoitetta voidaan lisätä viimeisen kasvuvaiheen aikana.

Sato korjataan leikkaamalla terävällä veitsellä varsi niin läheltä maan pintaa kuin mahdollista.

Sesonki: Kaali
Kaali on suuri, vihreälehtinen vihannes, useimmiten muodoltaan pyöreä, halkaisijaltaan n. 30 cm ja painoltaan 2–3 kg.

Kaalia voidaan viljellä ympäri vuoden. Talvikaalit istutetaan syksyllä. Ne ovat yleensä kartionmuotoisia. Kesäkaalit istutetaan keväällä. Talvilajikkeet, jotka voivat olla valkoisia vihreiden sijaan, istutetaan kesällä. Savoijinkaalin tummanvihreät lehdet ovat ryppyiset. Se istutetaan usein kesällä talven aikana käytettäväksi, mutta voidaan istuttaa ja käyttää myös muina vuodenaikoina.

Puna- ja valkokaali korjataan yleensä talvella. Ne soveltuvat hyvin varastoitaviksi. Maku on pistävämpi.