lannoitus

Lisää kohteesta Kurkku

Laji: Cucumis sativus
Heimo: Curcurbitaceae


Istutus: Kurkku
Kurkku tarvitsee ravinteikasta ja kosteaa maata sekä lämpöä tuottaakseen hyvän sadon. Valmistele maa ja lisää runsaasti orgaanista ainesta tai viljele suurissa astioissa, jotka on täytetty hyvälaatuisella kompostimaalla.

Kurkunsiemenet voidaan viljellä lopputalvesta tai varhain keväällä tai ostaa istutuskasveja keväällä tai alkukesästä.

Jos siemenet kylvetään kasvihuoneessa, lämpötilan tulee olla tasainen 21 °C. Siemenet voidaan viljellä lämmitetyssä kasvihuoneessa varhaiskeväällä tai lämmittämättömässä keski- tai loppukeväällä. 

Siemenet viljellään yksitellen ja asetetaan päittäin jotta ne eivät mädänny. Pane siemenet pieniin astioihin. Kun ensimmäiset oikeat lehdet ilmaantuvat, istuta ne uudelleen 13 cm astioihin. 

Ulkolajikkeet kylvetään loppukeväästä siten, että astioihin tulee kolme siementä astiaa kohden tai lämpimään ja aurinkoiseen paikkaan puutarhassa suoraan maahan 2 cm:n syvyyteen. Poista taimet ja harvenna siten, että vain voimakkaimmat kasvit jäävät jäljelle. Jos istutat astioihin, pane ne ulos kun kasvit ovat kasvattaneet voimakkaat juuret.

Köynnökset ovat voimakkaita ja kasvavat nopeasti, joten ne on tuettava ristikkojen, puikkojen tai kodan muotoisten tukien avulla. Köynnökset sidotaan säännöllisesti. Maa on pidettävä kosteana. Musta maapeite säilyttää kosteuden, estää kurkkuja mätänemistä ja pitää köynnökset maassa.

Kun kurkkukasveihin on tullut kuusi tai seitsemän lehteä, ne latvotaan sivuversojen kasvamisen estämiseksi. Kun ensimmäiset kurkut ilmaantuvat, kasvit lannoitetaan kaliumpitoisella lannoitusaineella.

Kurkkusato voidaan korjata kun kurkkujen kärki ei enää ole terävä vaan pyöreä. On tärkeää kerätä kurkut, sillä köynnöksiin jätetyt estävät uusia muodostumasta.

Jos valitset taudinkestävän lajikkeen, ne kasvavat ongelmitta. Samoin kuin kesäkurpitsoissa, lehtiin voi tulla härmätautia. Kasvihuoneissa kurkkukasvien ongelmana voivat olla jauhiaiset ja punaiset kehrääjäpunkit.

Sesonki: Kurkku
Kurkku kuuluu kurkkukasvien kasviheimoon. Heimoon kuuluvat myös kesäkurpitsat, melonit ja kurpitsat.  Kasvi on köynnös. Pienet, kauniit keltaiset paperinomaiset kukat kasvavat kesällä ennen vihreitä sylinterin muotoisia hedelmiä.

Koko ja paksuus voivat vaihdella sikarin kokoisista 60 cm:n pituisiin.

Kurkku viihtyy lämpimässä ilmastossa. Viileässä ilmastossa kurkkuja voidaan viljellä kasvihuoneissa. Nykyään on olemassa lajikkeita, joita voidaan viljellä ulkona myös viileässä ilmastossa. Kurkuista tulee maukkaita ja ne kypsyvät vaikka kesän sää olisi pettymys.

Tiesitkö?
Yleensä yli 90 % kurkusta on vettä. Puutarhoissa viljellyt lajikkeet ovat aina maukkaampia ja rapsakampia ja niissä on vähemmän vettä kuin kaupasta ostetuissa.