torjunta

Lisää kohteesta Muurahaiset

Mauriainen (Lasius niger), jota kutsutaan myös sokerimuurahaiseksi tai pihamauriaiseksi, on Ruotsin yleisimpiä muurahaislajeja. Se on täysin musta ja pituudeltaan 2-4 mm.

Muurahaiset voivat muodostua ongelmaksi asettuessaan asuintiloihin, sillä ne lisääntyvät erittäin nopeasti. Sokerimuurahaiset lähtevät pesästään etsimään ruokaa. Ne jättävät hajujälkiä matkalla takaisin yhteisöönsä, eikä kestä kauaa ennen kuin satoja muurahaisia palaa reitille.  

Muurahaisilta suojautumiseksi asuintilat kannattaa siivota eikä jättää tahroja, jotka sisältävät sokeria eikä ruoantähteitä esille. Makealle persot muurahaiset etsiytyvät paikkoihin, joissa elintarvikkeita säilytetään. 

Mauriaiset voivat aiheuttaa ongelmia ulkona, sillä ne rakentavat pesiä kivilaattojen alle, talojen perustusten ympärille, kukkapenkkeihin ja vastaaviin paikkoihin.  Siten ne voivat turmella perustoja ja kuivattaa kasvien kasvualustoja. 
Muurahaisyhdyskunta muodostuu kuningattaresta ja työläisistä. Kesällä toisinaan erityisissä olosuhteissa kehittyy myös lentomuurahaisia.

Muurahaisia ei pidä hävittää ulkona tarpeettomasti, sillä ne kuuluvat luontoon. 


Punakekomuurahainen (Formica rufa) onRuotsin yleisimpiä muurahaislajeja. Sen on pituudeltaan noin 5-9 mm ja väriltään punamusta.

Sillä ei ole pistintä, mutta uhattuna se pyrkii puremaan ja ruiskuttamaan haavaan muurahaishappoa takaruumiistaan.
Punakekomuurahaiset muodostavat muurahaiskekoja, jotka voivat kasvaa erittäin suuriksi, jopa kahden metrin korkuisiksi. Silloin keoissa voi asua 100 000:sta miljoonaan muurahaista ja useampia kuningatarmuurahaisia.
Yhdyskunnat muodostuvat usein useammasta lähekkäin sijaitsevasta keosta. 

Keot voivat olla ongelmallisia etenkin asuintonteilla. Niiden torjuminen ei ole helppoa.
Muurahaisia ei pidä hävittää ulkona tarpeettomasti, sillä ne kuuluvat luontoon.
 

Faaraomuurahainen (Monomorium pharaonis) on kaikkiruokainen, Se syö mieluiten proteiinipitoisia elintarvikkeita, mutta myös orgaanisia jätteitä. 

Tropiikista kotoisin oleva muurahaislaji on väriltään kellertävä, takaruumis on tumma. Muurahaiset ovat pituudeltaan n. 2 mm. Se viihtyy olosuhteissa, joissa jatkuva lämpötila on n. 27-30 °C, joten Ruotsissa se elää ainoastaan lämmitetyissä tiloissa.

Muurahaisten tuloa sisätiloihin voidaan yrittää estää tukkimalla niiden luonnolliset sisääntuloreitit. Jos muurahaiset ovat rakentaneet pesänsä seiniin, lattiaan tai kattoon, voidaan torjuntaan käyttää jauhemuotoista torjunta-ainetta. Jauhe on levitettävä siten, että muurahaiset eivät häiriinny ja muuta vaikeapääsyisempiin paikkoihin. 

Faaraomuurahainen rakentaa useita pieniä pesiä, ja siksi niiden paikantaminen ja torjuminen on hankalaa.