Ongelmia muurahaisten kanssa?

sisätiloissaulkona

 

                                                                                  
                                                                                                                                                                                                                            

Muurahaiset ovat mukavia luonnossa, mutta keittiön pöydällä, kylpyhuoneessa tai terassilla ne tuskin miellyttävät ketään. Tässä kerromme muutamasta yksinkertaisesta ja tehokkaasta tavasta päästä eroon muurahaisongelmasta niin sisällä kuin ulkonakin. 

 
 

 

                                     Muurahaiskoulu – Suomen tavallisimmat muurahaiset

Rödmyra Myrr
               


Kekomuurahainen (Formica rufa, kutsutaan myös punamuurahaiseksi. Se on noin 5–12 mm pitkä ja sen keskiruumis on punainen, muut osat mustat. Kekomuurahaisella ei ole pistintä, mutta sillä on voimakkaat leuat ja tuntiessaan itsensä uhatuksi se puree ja suihkuttaa haavaan muurahaishappoa takaruumiistaan. Muurahaishappo kirvelee, mutta ei tavallisesti ole ihmiselle vaarallista.

Kekomuurahaiset tekevät kekoja, jotka voivat olla kaksi metriä korkeita ja joissa voi olla sadastatuhannesta miljoonaan muurahaista. Yhteisöön kuuluu usein monta lähellä toisiaan olevaa kekoa, joissa on useita kuningattaria.

Kekomuurahaiset voivat olla pihalla epämiellyttävä kokemus. Erityisesti siksi, että niitä on tavallisesti paljon ja ne voivat ajan kuluessa rakentaa useita kekoja.

 

 

Svartmyra Myrr
          


Pihamauriainen jota kutsutaan myös sokerimuurahaiseksi, on yksi Suomen yleisimmistä muurahaisista. Se on täysin musta ja noin 2–15 mm pitkä. Se tekee pesänsä ovat usein kivien alle, talojen perustusten ympärille, kukkapenkkeihin ja vastaaviin paikkoihin.

Pihamauriaiset lähtevät yhteisöstään etsimään ruokaa, mikä voi aiheuttaa ongelmia, jos ne löytävät syötävää talon sisältä tai terassilta. Ne palaavat yhteisöön jättäen jälkeensä hajuvanan, jota seuraa pian satoja muurahaisia.

Jos pihamauriaiset löytävät ruokaa sisältä, ne houkuttelevat sisään lisää muurahaisia, ja pian koko talo voi tuntua muurahaisten valtaamalta. Paras tapa estää se on huolehtia puhtaudesta ja poistaa sokeritahrat nopeasti. Makeisia tai ruokaa ei pidä jättää esille pitkiksi ajoiksi.

 


 

Faraomyra Myrr
         Faaraomuurahainen (Monomorium pharaonis)on noin 2–5 mm pitkä. Se on väriltään kellertävä ja sen takaruumis on tumma. Ne ovat kotoisin trooppisilta alueilta ja viihtyvät parhaiten, kun lämpötila on noin 27–30 astetta. Suomessa ne voivat elää vain sisätiloissa.

Faaraomuurahainen on kaikkiruokainen ja sille kelpaa makean lisäksi proteiinipitoiset ruokatarvikkeet, kuten raaka tai kypsennetty liha. Se viihtyy paikoissa, joissa on elintarvikkeita, kuten kotien keittiöissä. Pienen kokonsa ansiosta faaraomuurahainen pääsee helposti rakennuksiin sisälle. Se rakentaa useita pieniä pesiä, minkä vuoksi yhdyskuntia on vaikea paikantaa ja torjua.

 

 

 

 

 

 Myrr Äpple Myrr Droppe Myrr Vind Myrr Kruka 
 

Kaikki makea houkuttelee muurahaisia,
joten älä jätä hedelmiä tai makeisia esille,
jos taloon on tullut ruokaa etsiviä muurahaisia.

 

 

 

 

Myös vesi houkuttelee muurahaisia,
joten kuivaa tiskipöytä, pesuallas
ja kylpyhuoneen pinnat huolellisesti.

 


 

 

 

Muurahaiset jättävät ruokaa etsiessään
jälkeensä hajuvanan, jota muut
muurahaiset voivat seurata.
Siksi on tärkeää pyyhkiä lattia
huolellisesti vedellä ja puhdistusaineella,
jos muurahaisia on näkynyt.


 

 

Huolehdi erityisesti siitä,
ettei ruoantähteitä tai muuta
muurahaisia houkuttelevaa jää näkyviin –
vie jätteet ulos säännöllisesti.

 


 

 

 

 

 

Onko Myrr vaarallista?

Myrr on torjunta-aine, jonka vaikuttavat aineosat tappavat muurahaisia joko suoran kosketuksen kautta tai pitkäaikaisvaikutuksena. Sen vuoksi sitä on käsiteltävä varoen. Noudata aina käyttöohjetta äläkä koskaan säilytä muurahaistorjunta-ainetta lasten tai eläinten ulottuvilla. Älä säilytä samassa paikassa elintarvikkeiden tai eläinten ruoan kanssa. Jos lapsesi on syönyt muurahaistorjunta-ainetta, soita hätänumeroon 112 ja pyydä toimintaohjeita myrkytyksen johdosta.

Kissat ovat erityisen herkkiä aineen sisältämälle deltametriinille, joten kissojen omistajien on oltava erityisen varovaisia käyttäessään Myrr Kasteluainetta, Myrr Pölytettä tai Myrr Muurahaissprayta.

Myrr-tuotteita ei saa käyttää nurmikolla, kasveilla tai viljelyksillä.

  
 

Kysymyksiä Myrr-tuotteista:

  • Jos haluat yleisiä tietoja muurahaistorjunta-aineen myrkyllisyydestä, soita myrkytystietokeskukseen numeroon 0800 147 111
  • Jos kyseessä on akuutti myrkytystilanne, soita myrkytystietokeskukseen numeroon 0800 147 111
  • Mikäli sinulla on kysymyksiä tuotteitamme, voit olla yhteydessä jakelijaamme Schetelig Oy:hyn puhelimitse numeroon 09 8520 6222 tai sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@schetelig.com


 
 
 

Myrr sisätiloissa

Onko talossasi ei-toivottuja muurahaisvieraita? Napsauttamalla tätä pääset lukemaan, miten niistä voi päästä eroon!

Myrr ulkona

Kutsumattomat vieraat eivät koskaan ole mukavia. Napsauttamalla tätä saat lisätietoja muurahaisista pihallasi ja siitä, miten voit torjua niitä.