Nurmikon tuholaiset

Nurmikolta löytyvät valkoiset toukat ovat usein erilaisten kovakuoriaisten toukkia. Näillä valkoisilla c-kirjaimen muotoisilla toukilla on pehmeä vartalo ja jalat pään lähellä. Toukat syövät ruohon juuria, jolloin nurmikko kuolee alue kerrallaan. Toukat kehittyvät kovakuoriaisiksi, joiden munista kehittyy lisää toukkia: oravanpyörä on valmis.

Toukkia on eniten alkusyksyllä, jolloin ne syövät itsensä pulleiksi selvitäkseen talvesta. Tavallisesti ne oleilevat maaperässä noin 7-8 cm syvyydessä, mutta kaivautuvat syvemmälle ilmojen kylmetessä. Toukat tuleekin poistaa ennen lämpötilojen laskua ja siten estää toukkien tuhot ennen niiden aiheuttamien ongelmien ilmestymistä. Keväisin toukkien ryömiessä ulos maasta ne eivät enää oikeastaan syö, mikä vaikeuttaa niiden torjumista. Keväällä nurmella näkemäsi vahingot ovat tapahtuneet tosiasiassa jo syksyllä. Toukkien tuhoamat alueet kannattaa paikata torjunnan jälkeen kylvämällä alueelle uutta ruohoa.

Havaitse toukat ajoissa

  • Nurmikon alkaessa vihertää keväällä etsi siitä ruskeita, vihreäksi muuttumattomia alueita. Nämä ovat todennäköisesti paikkoja, joissa toukat ovat syksyllä tehneet tuhojaan. Toukkien syömä ruoho rullautuu kuin matto ja irtivedetyllä nurmella ei ole juuria.
  • Loppukesästä tai alkusyksystä hyvin kasteltuun nurmeen ilmestyy epäsäännöllisiä kuolleen ruohon muodostamia laikkuja. Tarkista alueet edellisessä kohdassa mainitulla tavalla.
  • Toukkia syövät eläimet, esimerkiksi myyrät ja linnut etsivät toukkia kaivamalla ja repimällä nurmea rikki. Kyseiset eläimet syövät myös matoja, joten tarkista että kyseessä ovat toukat ennen nurmikon käsittelemistä torjunta-aineella.
  • Nurmikko on liian kostea, joka edeltää usein ruskeiden läikkien ilmestymistä.

Vähäinen määrä toukkia nurmikollasi ei ole vielä haitallista. Tarkista toukat havaittuasi niiden levinneisyys nurmikollasi. Tutki nurmikkosi loppukesästä kaivamalla esiin useita ruohoalueita noin 30cm levyisen neliön kokoiselta alueelta ja 5-10cm syvyydeltä. Jos maaperässä on toukkia, havaitset ne varmasti.

Havaitessasi alle 5 toukkaa ei jatkotoimenpiteitä tarvitse suorittaa. Mikäli toukkia on 6-9, ei terveelle nurmelle tarvitse tehdä mitään, elleivät toukat houkuttele muita tuholaisia. Kulunut ja huonokuntoinen nurmikko kannattaa puolestaan käsitellä kokonaan. Jos toukkia löytyy yli 10 kappaletta, aiheuttavat ne jo näkyviä vaurioita nurmikollesi ja ne tulee torjua.

Toukkien torjunta
Toukat saat torjuttua helpoimmin niiden ollessa nuoria. Tämä tarkoittaa sitä, että torjunta kannattaa aloittaa heti niiden aloittaessa syömisen kesän puolivälistä alkusyksyyn. Osa torjunta-aineista tappaa toukat niiden ollessa kosketuksessa aineen kanssa. Ennaltaehkäisevät tuotteet pitävät toukat poissa pidempään: se tappaa toukat, jotka ovat maassa torjunta-ainetta käytettäessä sekä myöhemmin saman kauden aikana kuoriutuvat toukat. Koska ennaltaehkäisevät torjunta-aineet ovat typpipitoisia, tulee nurmi muistaa kastella torjunta-aineen käytön jälkeen. Vesi myös auttaa torjunta-ainetta imeytymään maaperään ja kosteudesta pitävät toukat puolestaan ryömivät lähemmäs maan pintaa.

Nurmikon ilmaaminen vähentää toukkien määrää. Kuollut ja huonovointinen nurmi antaa toukille suojan torjunta-aineita vastaan. Nurmikko kannattaa kastella päivää ennen ilmaamista, jolloin toukat nousevat lähemmäs maan pintaa ja osuvat tällöin joko piikkisandaalien tai ilmaajan piikkeihin.

Yksi tärkeimmistä torjuntakeinoista on kuitenkin puutarhan puhtaanapito. Poimi toukat ja tuhohyönteiset käsin kun kylvät vihanneksia tai puhdistat puutarhaasi. Saat tuhottua toukat helposti heittämällä ne saippuaveteen, jakamalle ne kahtia esimerkiksi lapiolla tai heittämällä ne lähimmälle linnulle ravinnoksi.