lannoitus

Lisää kohteesta Omena

Laji: Malus spp
Heimo: Rosaceae


Istutus: Omenapuu
Parhaita tuloksia saadaan, kun omenapuut istutetaan syksyllä tai keväällä. Omenapuu on kestävä ja melko helppo kasvattaa. Omenapuut viihtyvät kaikenlaisessa maaperässä, kunhan se ei ole vesiperäistä tai liian savista.

Maa on valmisteltava huolellisesti ennen istutusta. Maahan lisätään runsaasti orgaanista ainesta (esim. viherkompostia). Lannoitus tehdään vuosittain ennen kukintaa, kuukausi ennen sadonkorjuuta ja talven lopulla.

Puut istutetaan 3–4 metrin etäisyydelle toisistaan jotta niillä on riittävästi tilaa. Omenapuu ei tuota helposti itsekseen ja omenapuita on oltava vähintään kahta lajia, jotka kukkivat samaan aikaan jotta sadosta tule hyvä. Silloin hyönteiset, etenkin mehiläiset tekevät ristipölytyksen, joka panee käyntiin hedelmien kehittymisen.

Omenapuut kasvavat monenlaisessa ilmastossa ja maaperässä, mutta viihtyvät parhaiten aurinkoisessa ja viileässä ilmastossa. Niiden kasvu vaikeutuu erittäin kylmällä, jos ilman lämpötilaa laskee alle 20 miinusasteeseen. Ihanteellinen kasvupaikka on vuoristoalue 600–1000 metriä meren pinnan yläpuolella.

Kastelu on tärkeää hyvän sadon saamiseksi. Omenapuut eivät viihdy liian kuivassa ja niitä on kasteltava usein ja riittävästi. Kastelua vähennetään noin kuukausi ennen sadonkorjuuta.

Omenapuut leikataan kesäkuussa ja uudelleen elokuussa, jos se on tarpeen juuriversojen poistamiseksi. Kaikki heikosti kehittyneet ja epämuodostuneet hedelmät harvennetaan, jotta terveemmät hedelmät saavat ravinteet. Omenapuita leikataan säännöllisesti etenkin jos ne eivät tuota hedelmiä, muutoin ne kasvavat nopeasti ja voivat heikentyä.

Sesonki: Milloin omenasato korjataan?
Omenapuu kasvaa nopeasti ja siitä voi tulla 10 metrin korkuinen. Puun kuori on pehmeää ja lehdet ovat soikeita, teräväkärkisiä, tummanvihreitä ja sahalaitaisia. Omenapuu kukkii huhtikuussa. Kukat ovat kauniita, niissä on viisi terälehteä, ne ovat kaksineuvoisia ja väriltään vaalenpunaisista valkoisiin.

Hedelmä muistuttaa muodoltaan litistynyttä palloa ja niiden koko vaihtelee lajikkeittain. Kuori on keltainen, tummanpunainen tai vihreä ja hedelmäliha valkoista tai keltaista.

Tunnetuin alalaji on Pusila Malus communis, josta useimmat markkinoilla olevat omenalajikkeet on kehitetty.

Viileässä varastoitaessa omenat säilyvät pidempään.

Omenapuiden lisääminen 
Villiomenapuut kasvavat siemenistä, mutta siemenistä kasvattaminen ei ole hyvä menetelmä jos haluat hyvän sadon. Useimmat nykyaikaiset lajit vartetaan varteoksasta. Perusrungoksi valitaan voimakasjuurinen puu ja toinen lehtien ja rungon perusteella.  Puut vartetaan yhteen. Nykyään yleisin juurakko on IM9, joka valitaan useista ”Yellow Paradise of Metz” -lajikkeista. Laji ei ole kovin kaunis, mutta se tuottaa runsaasti hedelmiä ja antaa erinomaisen sadon.

Omenalajit
Omenalajikkeita on tuhansia. Tunnetuimmat ovat:

Annurca - vanha lajike, jonka hedelmät ovat pieniä ja hedelmäliha keskikiinteää. Omenat ovat viininpunaisia, rapeita, kuivia ja hyvätuoksuisia. Sato korjataan lokakuussa
Red Delicious (ryhmä) - hedelmät ovat tummanpunaisia, hedelmäliha on kermanvaaleaa, makeaa ja aromaattista. Sato korjataan syyskuussa ja omenia kypsytetään sen jälkeen 15–20 päivää.
Fuji - japanilainen oranssinkeltainen lajike, joka on kooltaan keskikokoinen. Hedelmäliha on punaraitaista, kiinteää, rapeaa ja makeaa. Kypsyy lokakuun lopulla.
Gala (ryhmä) - uusiseelantilainen lajike, jonka hedelmät ovat keskikokoisia. Kuori on punaraitainen. Hedelmäliha on kiinteää, rapeaa ja mehukasta. Sato korjataan elokuussa.
Golden Delicious (ryhmä) - laji sopeutuu hyvin erilaisiin ilmastoihin ja maaperään. Omenat ovat suuria ja kauniin keltaisia.
Gold Pink - uusi italialainen lajike, jonka hedelmät ovat keskikokoisia, tyypillisesti persikanvärisiä ja mehukkaita. Niiden maku paranee entisestään jääkaapissa säilytettyinä.
Granny Smith - vanha australialainen lajike, jonka vihreät omenat ovat erittäin rapeita ja hieman happamia. Sato korjataan lokakuussa ja omenat voidaan varastoida seuraavaan kesään asti.
Emperor (ryhmä) - Ohiosta viime vuosisadan puolivälissä löytynyt lajike. Omenat ovat suuria, niiden hedelmäliha on rakenteeltaan hieman jauhoista ja vihertävää, kuori on kirkkaan punainen ja kiiltävä. Tuoksuu voimakkaasti. Sato korjataan lokakuussa, omenat kypsyvät marraskuussa ja voidaan varastoida huhtikuuhun asti.
Rennet - kotoisin todennäköisesti Ranskasta. Hedelmäliha on vaaleanvihreää ja kuori ruosteenväriseen vivahtava.  Sato korjataan syyskuusta lokakuun puoleen väliin.
Stark Delicious - kirkkaanpunainen lajike, jonka hedelmät ovat kirkkaanpunaisia, maukkaita ja mehukkaita.
Stayman (ryhmä) - amerikkalainen lajike, jonka hedelmät ovat keskisuuria ja epäsymmetrisiä. Ne ovat väriltään vaalean keltaraitaisia ja punaisia. Hedelmäliha on erittäin mehukasta ja makeaa.  Sato korjataan syyskuusta lokakuun puoleen väliin ja omenat kypsyvät marraskuussa.
Omenapuita vahingoittavat taudit ja tuholaiset:
Kirvat, kilpikirvat, omenakääriäiset, pistiäiset, miinaajat, pihlajanmarjakoit, omenakempit, hedelmäpuiden kehrääjäpunkit, härmätauti ja omenarupi, joka on erittäin vaarallinen sienitauti ja se on torjuttava torjunta-aineella,

Jotkin lajikkeet ovat vastustuskykyisiä ja sopivat puutarhaviljelyyn. Näitä ovat mm. Gold Rush, Summerfree, Primera ja Crimson Crisp.