lannoitus

Lisää kohteesta Peruna

Laji: Solanum tuberosum  
Heimo: Solanaceae


Istutus: Peruna
Peruna viihtyy lauhkeassa ilmastossa, mutta sietää sekä lauhkeaa että viileää ilmaa. Ihanteellinen lämpötila on 15 °C.

Istutus onnistuu paremmin mukuloista kuin viljelemällä siemeniä. Mukula on perunakasvin syötävä osa. On parempi käyttää toiselta alueelta, mielellään vuoristoalueelta, peräisin olevia mukuloita kuin puutarhassa kasvaneita mukuloita, sillä ne antavat pahaan sadon.
   
Tarkasta mukulat ennen istutusta ja valitse parhaat. Parhaita ovat läpimitaltaan 4–8 cm mukulat, joihin on kehittynyt ”silmiä”. Pohjoisen kylmemmillä alueilla mukulat istutetaan helmi-kesäkuussa, eteläisessä Euroopassa syys-joulukuussa.

Mukulat istutetaan 30 cm:n välein riveihin. Rivien välien tulee olla 50–60 cm. Suuret mukulat voidaan myös jakaa samankokoisiin paloihin, joissa on kussakin 2–3 ”silmää”. Paloja on pidettävä ilmastoidussa tilassa 3–4 päivää. Yksinkertaisin istutustapa on tehdä 7–10 cm syvyisiä vakoja, panna mukulat vakoihin ja peittää ne maalla.   

Maan tulee olla ilmavaa, syvempänä rakenteeltaan keskikiinteää, viileää ja pH-arvoltaan lievästi hapanta. Perunoita on kasvuvaiheessa suojeltava hallalta mieluiten lisäämällä maata versojen päälle. Muutaman ensimmäisen viikon kuluttua kasvien ympärille rakennetaan penger, joka on korkeudeltaan 2/3 niistä. Maata lisätään siten, että perunoiden mukulat eivät milloinkaan altistu suoralle auringonvalolle.

Taimettumisen aikana perunat eivät tarvitse paljoa vettä, ainoastaan sen verran, että maa pysyy viileänä. 

Sesonki: Milloin perunasato korjataan?
Peruna on monivuotinen ruohokasvi, joka on läheistä sukua tomaatille, paprikalle ja munakoisolle. Aluksi peruna kasvaa suoraan ylöspäin korkeintaan 150 cm korkuiseksi, minkä jälkeen lehdet alkavat kuihtua ja kukat putoavat, mikä on merkki siitä, että on aika korjata sato.

Ken lehdet kellertyvät, kasvit vedetään juurineen maasta, syötävät mukulat löytyvät niiden ympäriltä. Sato korjataan yleensä heinä-syyskuussa. Kun perunat on nostettu, niitä kuivatetaan muutama päivä ja varastoidaan sen jälkeen pimeään ja kosteaan tilaan useiksi kuukausiksi.   

Perunoita voivat vahingoittaa seuraavat taudit ja tuholaiset:
Kirvat, jauhiaiset, koloradokuoriaiset, maissikoisat, kääriäiset, juurimadot, ripsiäiset, koiperhoset, härmätauti, harmaahome, sydänmätä, varsikuolio (sienitauti), bakteerien aiheuttamat taudit