lannoitus

Lisää kohteesta Pinaatti

Laji: Spinacia oleracea
Heimo: Chenopodace


Istutus: Pinaatti
Pinaatinlehtiä on helppo viljellä ja ne kasvavat nopeasti. Yleensä kasvattamisessa ei ole ongelmia ja sato antaa hyvän lisän keittiöön lähes vuoden ympäri.

On parempi viljellä paljon kuin liian vähän siemeniä ja useampaan kertaan, sillä lehdet kutistuvat paljon keitettäessä, joten niitä on oltava paljon ruoan valmistukseen. Pinaatti sopii hyvin viljeltäväksi kauemmin maassa pidettävien vihannesten, kuten esim. maissin oheen.

Pinaatti viihtyy hieman varjoisessa paikassa ravinteikkaassa maassa. Lisää maahan runsaasti orgaanista ainetta ennen viljelyä. Typpipitoinen lannoite on hyväksi. Viljele siemenet ulos mahdollisimman pintaan, n. 1 cm:n syvyyteen 2,5 cm:n välein. Rivivälien tulee olla 30 cm. Harvenna siten, että kasvien välit ovat 30 cm.

Pinaatti kasvaa nopeasti, yleensä alle viikossa. Sadonkorjuuajan jatkamiseksi siemeniä voi kylvää kolmen tai neljän viikon välein varhaiskeväällä kesäkorjuuta varten ja loppukesällä talven ja alkukesän korjuuta varten. 

Pinaattia on kasteltava riittävästi etenkin kesällä, sillä juurten kuivumisesta johtuen se alkaa helposti kukkia. Poimi nuoria lehtiä silloin tällöin salaatteihin. Suuret lehdet voi höyryttää ja niistä voi valmistaa muhennosta. Kun lehtiä poimitaan jatkuvasti, niiden tilalle tulee uusia pitkän aikaa. Poimiminen edesauttaa ilmankiertoa ja se taas auttaa estämään kurkunlehtihomeen muodostumista.

Sesonki: Pinaatti
Pinaatti on vastustuskykyinen keittiöpuutarhakasvi. Sen lehdet ovat tummanvihreitä ja niissä voi olla tummanpunaisia suonia ja varsia. Pinaatti kasvaa nopeasti. Sato korjataan 6–8 viikon kuluttua istuttamisesta. Kasvit voivat muodostaa uusia lehtiä 2–3 kuukauden ajan.

Ainoa vaikeus kasvattamisessa on pinaatin taipumus kukkimiseen. Kukkiminen vie ravinteita lehdistä, jolloin ne menettävät makunsa ja sato heikkenee. Nykyään on tarjolla puutarhoihin jalostettuja pinaattilajikkeita, jotka eivät kuki ja ovat vastustuskykyisiä kurkunlehtihomeelle.