lannoitus

Lisää kohteesta Pippuri

Laji: Capsicum annuum
Heimo: Solanaceae


Istutus: Chilipippuri
Tarvitsee hyvin kasvaakseen paljon lämpöä ja aurinkoa, mutta voidaan viljellä myös ulkona lämpimässä ilmastossa aurinkoisessa paikassa. Arvaamattomammassa ilmastossa on kuitenkin varmempaa viljellä kasvihuoneessa tai muovitunnelissa.

Voidaan viljellä astioissa, jolloin kasvit on helppo siirtää ulos lämpimällä ilmalla ja samalle ne ovat koristeena parvekkeella tai terassilla. Ne sopivat myös keittiön ikkunalle. Kasvit voidaan ostaa valmiiksi ruukuissa jolloin ne yleensä jo kukkivat ja ovat muodostaneet pieniä hedelmiä. Saatavilla yhä useammasta puutarhamyymälästä, mikä tekee kasvattamisen helpoksi aloittelijalle. Kasvattamiseen ei tarvita muuta kuin kastelua ja lannoittamista, ja kypsät hedelmät voidaan poimia loppukesästä.

Kasvi on melko helppo viljellä siemenistä. Se vaatii samanlaista hoitamista ja lämpötilaa kuin tomaatti. Paras vaihtoehto on lämmitetty pienoiskasvihuone. Siemenet kylvetään astioihin 20 °C lämpötilassa lopputalvesta tai varhaiskeväällä. Käytä siemenkompostia ja kun ensimmäiset oikeat lehdet ilmaantuvat, jokainen istutetaan omaan, kooltaan 9 cm:n ruukkuunsa ja annetaan kasvaa 18 °C lämpötilassa.

Kun kasvit ovat kasvaneet n. 20 cm:n korkuisiksi, niiden latva katkaistaan, jottei kasvi kasva liian tuuheaksi ja painavaksi latvastaan. Kun juuret täyttävät ruukun, kasvit istutetaan yksittäisiin, kooltaan 25–30 cm ruukkuihin tai vettä läpäisevään, kosteaan maahan aurinkoiseen paikkaan.

Chilipippurikasvit saattavat tarvita tuentaa lajista riippuen ja kun kukkia alkaa muodostua, niitä on lannoitettava kerran viikossa kaliumpitoisella lannoitteella.

Poimi hedelmät kun ne ovat saavuttaneet lopullisen värinsä ja muista ottaa kasvit sisään sesongin loppupuolella kun halla uhkaa. Hedelmien kypsymisen nopeuttamiseksi kasvit voidaan peittää harsolla tai kuvulla. Chilipippurikasvit voivat talvehtia ja ne voidaan houkutella kukkimaan uudelleen, mutta vaarana on, että niistä tulee heikompia ja että niihin tarttuu tauteja. Chilipippureiden kasvun alkamiseen tarvitaan lämpöä ja kasvi on yksivuotinen.

Kasvihuoneissa kirvat, kilpikirvat ja punaiset kehrääjäpunkit voivat aiheuttaa ongelmia. Säännöllinen kostutus tai käsittely voi auttaa torjumaan ne.

Sesonki: Chilipippuri
Kun kasvi kukkii ja tuottaa hedelmiä. Se on myös erittäin koristeellinen kasvi. Lajikkeita on monia, mm. pitkä ja kapea Thai-chilipippuri tai lyhyt ja pyöreä lajike. Väri vaihtelee kirkkaan keltaisesta oranssiin, punaisesta liilaan ja lähes mustaan, joskus samassa kasvissa.  

Kuoren kiilto syventää väriä. Kukat ovat pieniä, kellon muotoisia ja valkoisia.