lannoitus

Lisää kohteesta Retiisi

Laji: Raphanus sativus
Heimo: Brassicaceae
 

Istutus: Retiisi

Retiisit kasvavat nopeasti ja niitä on helppo viljellä. Ne antavat satoa koko kesän ajan ja niitä voi hyvin istuttaa hitaammin kasvavien vihannesten väliin. 

Ne eivät tarvitse paljoa tilaa ja ne voidaan istuttaa suoraan maahan tai suureen astiaan. Siemenet kylvetään maahan, josta on poistettu kivet tai lisätty kompostia. Retiisi viihtyy kosteassa ravinteikkaassa maassa. Keväällä kylvettäessä paikka saa olla aurinkoinen, mutta kesällä lämpimässä ne viihtyvät parhaiten puolivarjoisessa paikassa.

Jos siemenet kylvetään kasvihuoneessa, lämpötilan tulee olla tasainen 21 °C. Siemenet voidaan viljellä lämmitetyssä kasvihuoneessa lopputalvella tai lämmittämättömässä keski- tai loppukeväällä. 

Siemenet kylvetään kasteltuihin koloihin harvalleen n. 1 cm:n syvyyteen. Harvenna taimia tarvittaessa siten, että kasvien väli on on 3 cm, jotta juurilla on tilaa kasvaa. Kastele säännöllisesti, sillä kuivaessaan juurista tulee pahanmakuisia ja puumaisia. Älä kuitenkaan kastele liikaa, jotta lehdet eivät ala rehottaa liikaa juurien kustannuksella.

Retiisit korjataan kun juuret ovat kasvaneet täysikasvuisiksi. Varo kuitenkin jättämästä retiisejä maahan liian pitkäksi aikaa, sillä silloin ne menettävät makuaan ja rakenne heikkenee. Kun sato korjataan ajoissa, vältytään myös kirvoilta, jotka tekevät runsaasti reikiä lehtiin.  Verkolla tai harsolla peittäminen pitää kirvat loitolla. Etanat ja kotilot voivat myös aiheuttaa ongelmia, joten torju ne tarvittaessa. Pestyt retiisit säilyvät muovipussissa jääkaapissa joitakin päiviä, mutta maistuvat parhaalle tuoreina.

Sesonki: Retiisi
Retiisit on maan alla kasvava juuria. Ne ovat yleensä pyöreitä tai pitkulaisia. Väriltään retiisit voivat olla punaisia, vaaleanpunaisia, tai valkoisia.

Retiisit kasvavat nopeasti. siementen viljelystä sadonkorjuuseen menee 25 päivää. Retiisejä voidaan viljellä varhaiskeväästä loppukesään.

On olemassa myös mustia, suuria talvilajikkeita, mutta ne eivät ole yhtä suosittuja. Retiisinkasvatuksessa on se hyvä puoli, että kesällä kylvettäessä niistä voidaan nauttia myöhään syksyllä ja talvella.