lannoitus

Lisää kohteesta Sahramit

Laji: Crocus
Heimo: Iridaceae


Istutus: Krookus
Paras istutusaika on syksyllä ja etenkin syys-lokakuussa. Krookukset kannattaa istuttaa suuriksi ryhmiksi lähelle toisiaan, jolloin ne ovat vaikuttavimmillaan.

Niiden on oltava aurinkoisessa paikassa jotta kukat puhkeavat täysin kukkaan Vastustuskykyisinä ne kasvavat myös tuulisissa paikoissa, joiden maaperä on ravinneköyhää. Istuta krookukset soraiseen vettä läpäisevään maahan 7–8 cm:n syvyyteen 5–6 kasvin ryhmissä. 

Sesonki: Krookuksen kukinta
Kukkii talvella ja keväällä lukuun ottamatta joitakin lajikkeita, jotka kukkivat syksyllä.  Terälehdet ovat yleensä suoria, keskellä on hopeinen raita ja niissä on kolme hedettä.

Monet kasvavat 8–10 cm:n korkuisiksi. Ne sopivat hyvin nurmikoille tai puutarhan villeille alueelle ja tuovat nurmikolle väriä.

Krookusten kasvattaminen
Krookus voidaan viljellä siemenistä ja siten sen kasvattaminen on melko helppoa. Sipulit ovat pieniä ja ensimmäiset versot voivat muistuttaa ruohonkorsia, joten niiden suhteen on oltava varovainen. Sipulit voidaan myös jakaa, sillä se voi muodostaa istukassipuleita, jotka voidaan irrottaa ja istuttaa lepoajan aikana.

Kukinnan jälkeen lehtien annetaan kuihtua ja sipulit saavat jäädä maahan kunnes taimet kasvavat. Nurmikkoa leikatessa keväällä kannattaa huomioida krookukset, antaa niiden kasvaa ja uudistaa sipulinsa.