lannoitus

Lisää kohteesta Sipuli

Laji:Allium cepa
Heimo: Amaryllidaceae


Istutus: Sipuli
Sipuli viihtyy lämpimässä, lauhkeassa ilmastossa. Ihanteellinen idätyslämpötila on 15–23 °C. Se on sopeutumiskykyinen ja sopeutuu kylmempään ilmastoon tarvittaessa

Kylvämisajankohta riippuu käyttötarkoituksesta, siitä onko sipulit on tarkoitus varastoida vai syödä tuoreina. Siemenistä kasvattaminen voi olla vaikeaa aloittelijalle. On helpompaa ja tavallisempaa viljellä istukassipuleita. Istukassipulit ovat yleensä asiantuntijan siementämiä kypsymättömiä sipuleita. Sipulit voidaan istuttaa helmi-maaliskuussa.

Istukassipulit istutetaan riveihin 15–20 cm:n välein 0,5–1 cm:n syvyyteen ja rivien välien tulee olla 30 cm.

Siemenet kylvetään ensin kasvilavalle helmi-maaliskuussa ja istutetaan ulos maalis-huhtikuussa. Siemenet voidaan kylvää myös loka-marraskuussa ilmastosta riippuen. Taimet voidaan istuttaa pieniin vakoihin ja ne tarvitsevat vähemmän suojaa.

Maan on oltava kuohkeaa ja viljavaa eikä se saa olla vesiperäistä. Sipulit viihtyvät pH-arvoltaan lievästi happamassa maassa. Sipuleita ei pidä kastella liikaa, sillä ne ovat herkkiä sekä kuivalle että liian kostealle maalle.

Lannoituksen suhteen sipulit ovat vaativia ja ne tarvitsevat ennen kaikkea kaliumia ja fosforia sisältäviä lannoitteita. Valmistele maa hyvin ennen lannoitusta. Lannoitetta tarvitaan kaksi lisäannosta ja vielä yksi annos kun sipulit ovat kasvaneet. Vältä viherkompostin käyttöä, sillä se voi mädättää juuret.

Sesonki: Milloin sipulisato korjataan?
Yleisimpiä sipulilajeja ovat keltainen, punainen ja valkoinen. Sipulikasvissa on kukkia, juuret, lehdet ja sipuli, eli pääasiassa syötävä osa. Sipulia viljellään yksivuotisena, mutta se on kaksivuotinen. Kukat ovat yleensä kellertävän valkoisia, mutta ne voivat myös olla roosanvärisiä ja muistuttaa muodoltaan laskuvarjoa.

Sipuli muodostuu useasta kerroksesta, joiden välissä on ohut kalvo. Kuori muodostuu uloimmasta kalvosta. 

Sipulisato korjataan kesällä ja syksyllä. Kun lehdet alkavat kuihtua ja ruskistua, on aika korjata sato.

Talvisäilytystä varten sipuleiden kuivatetaan siten, että lehdet ovat suorassa auringonvalossa. Sen jälkeen sipulit pannaan kuivaan, ilmavaan kaappiin tai vastaavaan paikkaan 10–15 päiväksi. Tämän jälkeen sipulit ripustetaan kuivaan paikkaan, jossa lämpötila on 3–4 °C.