lannoitus

Lisää kohteesta Syreenit

Laji: Syringa vulgaris
Heimo: Oleaceae


Istutus: Syreenit
Syreenit ovat voimakkaita ja uskollisesti joka vuosi ellei niitä leikata. Syreeni voi kasvaa erilaisissa maaperissä, mutta viihtyy parhaiten lievästi emäksisessä, hedelmällisessä, vettä läpäisevässä maassa. Ne kasvavat parhaiten auringossa. Syreenit kannattaa lannoittaa ja niille tulee antaa kompostia kerran vuodessa. Syreeni soveltuu erinomaisesti kukkakimppuihin.

Syreenejä tarvitsee leikata vain vähän, jolloin ne kukkivat runsaammin, mutta heikot ja kukkia tuottamattomat oksat voidaan leikata pois kukinnan jälkeen.

Jos ilmanvaihto on heikkoa, härmätauti voi muodostua ongelmaksi, joten puskien tai puiden leikkaaminen ilmanvaihdon parantamiseksi on hyväksi. Jos mahdollista, kuolleet kukat kannattaa ottaa pois ensimmäisinä vuosina. Juuriverso kehittyy nopeasti ja se on otettava pois syreenipensaasta.

Sesonki: Syreenin kukinta
Täysikokoinen syreeni on upea näky keväällä ja alkukesästä. Se kukkii vain kahden tai kolmen viikon ajan, mutta on sitäkin kauniimpi ja tuoksuu hyvälle.

Huiskamaiset kukkatertut muodostuvat pienistä tiheässä olevista putkimaisista kukista. Värit vaihtelevat valkoisesta ja purppurasta mm. tyypilliseen laventelinsiniseen ja vaaleanpunaiseen. 

Kaikki syreenit pudottavat lehtensä talvella. Myytävänä on monia hybridejä ja jalostettuja lajikkeita, mm. kaksoiskukkaisia syreenejä, joten valinnanvaraa on puista, jotka kasvavat 4,5 metrin korkuiseksi hitaasti kasvaviin kompakteihin pensaisiin kuten Syringa meyeri Palabin. joka kasvaa korkeintaan 1,5 metrin korkuiseksi ja voidaan kasvattaa puutarhassa tai astiassa.

Syreenin lisääminen
Ota pistokkaita kesällä.