lannoitus

Lisää kohteesta Tomaatti

Laji: Solanum Lycopersicum
Heimo: Solanaceae


Istutus: Tomaatti
Tomaatti on alun perin kotoisin erittäin lämpimästä ilmastosta, joten se vaatii lämpöä menestyäkseen. Siksi tomaatteja kasvatetaan kasvihuoneissa kylmillä alueilla ja Pohjois-Euroopassa. Ihanteellinen lämpötila on 20–24 °C . Kasvi on erittäin herkkä kylmälle.

Tomaatti kasvaa missä tahansa maatyypissä, mutta viihtyy parhaiten tasapainoisessa maassa, joka voi olla jonkin verran hapanta tai emäksistä. Maa on kasteltava erittäin hyvin, muttei läpimäräksi. Kasvia on kasteltava säännöllisesti. Maa ei saa sisältää paljoa orgaanisia aineksia.

Lannoitus on tärkeää tomaatteja kasvatettaessa. Ennen istutusta maa on käsiteltävä lannoittamalla, ja viljelyn aikana maa on lannoitettava ainakin kolme kertaa. Kun ensimmäiset kukinnot ilmaantuvat ja kun toinen kukinto alkaa, lisätään sama annos. Kolmannen ja neljännen kukinnon yhteydessä annostellaan 50 grammaa ja sen jälkeen 20 grammaa neliömetriä kohden. Kun kasvit ovat täydessä kukassa ja niissä on runsaasti tomaatteja, kasteltaessa lisätään vesiliukoista lannoitetta.

Lämpimässä ilmastossa siemenet voidaan istuttaa suoraan maahan maalis- ja toukokuun välisenä aikana. Ne kasvavat helposti jos ne istutetaan suojaisaan ja aurinkoiseen paikkaan. Siemenet istutetaan riveihin 20–60 cm välein ja rivien välien on oltava 1–1,5 metriä. Sisätiloissa ja suojatuilla kylvöalustoilla viljely voidaan tehdä joulukuusta helmikuuhun ja silloin siemeniä istutetaan 3–4 grammaa neliömetrille 2-5 mm syvyyteen.

Taimitarhoista voi myös ostaa valmiiksi kasvatettuja taimia ja istuttaa ne edellä kuvatulla tavalla. 
Kun tomaatit kasvavat, ne on tuettava.

Sesonki: Milloin tomaattisato on korjattava?
Tomaatti on ruohovartinen monivuotinen kasvi, jota on kahta päälajiketta. Pensasmaisen lajikkeen sato korjataan kerran sesongin aikana, eikä sen tomaateista tule kovinkaan suuria. Toinen lajike jatkaa kasvuaan ja tuottaa hedelmiä hallan tuloon asti ja se voi kasvaa yli metrin korkuiseksi.

Kun tomaatti kukkii, siihen tulee keltaisia kukkia, joiden lihaisissa hedelmissä on pieniä siemeniä. Tomaatteja on useita muodoltaan ja kooltaan erilaisia lajikkeita pienistä kirsikkatomaateista suuriin pihvitomaatteihin. Tomaatit voivat olla pyöreitä, soikeita pitkulaisia ja rypäleen tai kirsikanmuotoisia.

Tomaatti alkaa kukkia kesällä ja sato korjataan kun hedelmät ovat kypsiä. Salaattitomaatit voidaan korjata aiemmin, jolloin hedelmäliha on kiinteämpää.